Ik weet niet wat ik wil
“Ik weet niet precies wat ik wil”, is de uitspraak die ik zowat het meest hoor van mijn klanten wanneer ze voor het eerst bij mij komen.
Het is vaak de vraag waarvoor mensen bij me in loopbaanbegeleiding komen. Ik merkte dat bij sommigen hier vrij snel een antwoord op kon geformuleerd worden. Bij anderen moest er eerst een ommeweg gemaakt worden en bleek er iets anders aan de hand.
Zo kwam ik tot de conclusie dat aan de basis verschillende redenen kunnen liggen waarom je het lastig vindt om deze vraag beantwoordt te krijgen.
Ik kan de redenen in drie categorieën indelen en ze vragen ook om een andere aanpak:
Dit zie ik vaak terugkomen bij mensen die eigenlijk veel talenten hebben. Ze hebben veel interesses, kunnen meerdere dingen goed, maar hebben het gevoel nergens echt in uit te blinken.
“Ik kan niet kiezen want er zijn zoveel dingen die ik leuk vind.”, is een typische uitspraak bij hen.
Ze hebben meestal niet door dat ze een multipotential zijn. Een multipotential of creatieve generalist is iemand die niet te herleiden valt tot slechts één hokje, één functietitel of één job. Iemand met een breed interessegebied. En daar ligt ook de valkuil: te veel keuzes. En al die keuzes geven hen dus keuzestress.
Keuzestress is eigenlijk een vorm van stress die je ervaart doordat je met te veel informatie moet rekening houden om tot een beslissing te komen. Er is enerzijds het ruime aanbod aan mogelijkheden dat je keuzestress kan geven. Anderzijds is er vaak nog de complexiteit van die welbepaalde keuze als je uiteindelijk gekozen hebt. De keuzes binnen de keuze qua.
Kiezen is verliezen, zegt men in de volksmond. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Voor een
multigeneralist helpt de vraag: waar wil ik me op dit moment op richten? Wat trekt nu mijn aandacht? Daarnaast geeft de rode draad vinden in wat je allemaal kan en doet, veel duidelijkheid en zo ook focus. Want je blinkt wel degelijk ergens in uit.
Dit is iets wat we in een paar sessies helder kunnen krijgen binnen een loopbaanbegeleidingstraject.
Regelmatig komt in een sessie na een aantal vragen al naar boven dat iemand diep vanbinnen wel heel goed weet wat die wil. Er is dat idee, dat verlangen, die stiekeme droom...
Wanneer we dit onthullen en er licht op laten schijnen, komt er altijd een reactie als: "Ja, dat is wat ik wil! Dit wordt fantastisch!"
Hun energie stroomt en is niet alleen voelbaar in hun lijf, maar in de ganse ruimte.
Maar heel vaak is die droom lang dik ondergesneeuwd geweest. Door meningen en goedbedoelde 'adviezen' van ouders, van een partner, van vrienden... Of je voelt de druk van buitenaf, de financiële druk, de druk van de maatschappij of... van jezelf. En ben je dit als waarheid gaan aanzien.
Diep vanbinnen weet je dus wel wat je wil, maar het voelt te groot, te scary en lijkt onrealiseerbaar.
Doodeng.
En dus duw je dit weg.
Gevolg: er komen honderden andere mogelijke keuzes naar voren. Opties die allemaal wel plausibel, haalbaar en realistisch lijken maar waaruit je dus niet weet welke te kiezen omdat je van geen enkele echt enthousiast wordt. Je hart ligt er namelijk niet in.
Ik zie dan vaak hoe mensen kiezen voor the next best thing, om dan na een tijdje toch opnieuw te beseffen dat deze job hen geen voldoening geeft, soms zelfs draining is, waardoor hun energie snel weer zakt.
In haar boek Playing Big legt Tara Mohr uit dat er in het Hebreeuws twee verschillende woorden zijn voor angst. Het eerste woord is pachad, wat de angst is voor ingebeelde gevaren. Pachad staat voor de irrationele angst. Die veel te heftige angst die voortvloeit uit de gedachten over wat zou kunnen gebeuren, wanneer we in doemscenario’s denken. Denk aan gedachten als: “Ik heb hier helemaal geen talent voor, straks val ik door de mand, ik ga mezelf voor schut zetten, wie ben ik om...”
Het is de angst die spreekt via onze innerlijke criticus.
Het andere woord is jira. Jira heeft drie verschillende betekenissen:
Pachad, wat dus een primitieve angst is, en jira wat meer een leven-schenkende angst is, vragen om een verschillende aanpak.
Vaak is er een combinatie van beiden: het idee maakt je tegelijk even benauwd als enthousiast.
Voor veel van mijn klanten zit pachad in de weg. Maar hebben ze anderzijds niet de capaciteit om jira te kunnen dragen.
In de Lichter Leven sessies ga ik daarom samen met jou naar de kern van de energie van die angst om die daar te gaan helen. Zonder dat we het letterlijk over die angst moeten hebben, zonder dat de angst je weer helemaal gaat overmannen of overweldigen.
We gaan ook op zoek naar de energie van de innerlijke stem die tot jou spreekt. We verbinden die energie dan met een veld van eenheid om zo het verborgen potentieel ervan te bevrijden, waardoor die kritische stem ook het zwijgen wordt opgelegd en verdwijnt.
Het resultaat is in eerst instantie een diepe ontspanning wat een innerlijke rust geeft. Dit gaat zich steeds meer in alle aspecten van je leven manifesteren waardoor je je steeds krachtiger en stabieler voelt staan in je leven. Er komt inspiratie en er opent zich een pad van mogelijkheden. Hierdoor zie ik de vrouwen die bij mij komen nieuwe dingen proberen en zo in beweging komen.
Het kan ook zijn dat je geen idee hebt van wat je wil omdat je niet eens weet wat je leuk vindt of waar je enthousiast van wordt.
Heel vaak heb je je dan zo veel aangepast, maskers opgezet, ben je een echte kameleon. Hierdoor weet je eigenlijk niet meer wie je echt bent. Je Ware Ik zit bedekt onder zoveel laagjes dat je er niet meer bij kan.
De oorzaak hiervan gaat meestal terug tot je kindertijd. Misschien was er daar een situatie waardoor je jezelf (onbewust) ging beschermen om niet nog meer gekwetst te worden. Het gemis van een emotioneel afwezige ouder, of een feitelijk afwezige ouder bijvoorbeeld. En dus schakelde je je voelen uit, of kwam er zo een dikke laag om je heen om toch maar niet die pijn te moeten voelen. Je hebt zo nooit geleerd om echt te voelen; namelijk in jouw innerlijke wereld te ontdekken waar je een passie voor hebt of wat jouw dromen zijn.
Of misschien was er niet de veilige (emotionele) ruimte om dingen uit te proberen, om uit te vissen wat jij allemaal leuk vond en waar je goed in bent.
En dus… kan je nu ook niet tot je gevoel komen van wat je werkelijk wil en wat bij jou past. Met veel verkeerde keuzes tot gevolg.
Wanneer er in onze jeugd een systematisch gemis is van aandacht en erkenning creëert dit emotionele wonden. Dit betekent niet dat je ouders niet van je hielden of houden. Misschien waren ze te druk bezig met de zaak of met hun eigen problemen.
Ook het langdurig ontbreken van waardering, steun of bevestiging creëert wonden. Denk maar aan een strenge vader voor wie enkel een 10/10 op je toets goed genoeg was. We ontwikkelen dan overlevingsmechanismes zoals perfectionisme of pleasingsgedrag om ons aan te passen en zo de pijn van de afwijzing te vermijden.
Wanneer we bekritiseerd, bestraft, geplaagd of uitgelachen werden als we ons authentieke (gevoelige) zelf waren, leren we die delen van ons te verbergen. Je leert immers: “Om aanvaard of geliefd te worden moet ik me aanpassen en een masker opzetten of een rol spelen”. Dat van plichtsbewuste kind bijvoorbeeld, van de lieve vriendin of de perfecte werknemer – al naargelang van in welke omgeving je je bevindt.
Het verbergen van bepaalde innerlijke delen heeft natuurlijk ook een impact op je zelfvertrouwen en eigenwaarde. In de kern ga je immers geloven dat je Ware Ik niet goed genoeg is of dat die het niet waard is om van gehouden te worden en die er dus niet mag zijn.
Het gevolg hiervan kan zijn dat je later als volwassene voor jobs onder je niveau kiest. Functies waarvan je zeker bent dat je ze gaat aankunnen. Om dan na een tijdje (of soms pas na een hele tijd) te merken dat er toch (alweer) te weinig uitdaging inzit. Met de bijhorende frustraties.
In het Bewustzijnstraject gaan we daarom jouw emotionele wonden en storende gedachten helen en jou zo bevrijden van de dingen die nog in de weg zitten om te kunnen voelen wat jou uniek maakt. Je ontdekt hoe jij werkelijk in elkaar zit, in al je complexiteit, en durft gaandeweg hierdoor de dingen steeds meer op jouw manier te doen omdat je vertrouwt op je intuïtie. En jij zo uiteindelijk helemaal je stralende zelf kan zijn.
Ik merk nog vaak hoe oorzaken en gevolgen door elkaar gehaald worden. Natuurlijk kan er ook een combinatie van de drie categorieën aan de hand zijn. De meeste van mijn klanten zitten immers complex in elkaar.
Het kan dan ook zijn dat het voor jou nu nog allemaal door elkaar loopt.
Wil jij graag hulp om meer inzicht en helderheid te krijgen in jouw specifieke situatie, dan kan je een dieptesessie aanvragen. Hierin bekijken we jouw ganse verhaal en leggen we verbanden en komen zo tot de kern.
helpt licht schijnen op unieke en
veelzijdige hoogsensitieve vrouwen
© 2014-2024 Copyright